Top

ПДЧ – знаеш ли какво е?

Плоча от Дървесни Частици.

Широко разпространени и масово използвани у нас, често пренебрежително наричани „талашит“, отричани от някои, остават най-достъпен материал за изработка на всякакви мебели.

Предлагат се с покритие, импрегнирано с меламинова смола, по-разпространеният термин е „ламинирани ПДЧ“. Както и да ги наречеш, все са си ПДЧ с декоративно покритие. И няма начин да получиш уникален декор, защото никой не произвежда специално за твоята поръчка, всички се снабдяват от едни и същи складове, а всички складове – от едни и същи производители. Да, разнообразието е много голямо, цветове – всякакви, дървесни декори, повтарящи и най-скъпите дървесни видове, повърхности, все по-близки до естествено дърво на допир, но така или иначе, някой друг също е харесал твоя цвят или декор.

В търсене на начин да постигнем уникален вид на мебели от  ПДЧ, намерихме просто решение – цветни канали в ламинирани ПДЧ. Смята се, че фрезоването не е подходяща обработка за ПДЧ, но ние в „Мебели Грудев“ знаем, че и най-глупаво изглеждащата идея трябва да бъде проверена, преди да бъде отхвърлена, а понякога забележителни резултати се постигат с нарушаване на правилата.  Хубавото е, че оскъпяването е пренебрежимо малко, и вариантите на практика са безкрайно много.

Например:

 

 

С няколко пресичащи се светли линии на тъмната основа свързваме с цвета на стените и голямото тъмно петно вече има характер.

 

 

В този пример при паното зад телевизора и облицовките на колоните избягахме от простото обличане с ПДЧ и постигнахме ефект на ламперия от отделни елементи, без действително да режем на малки детайли, което би усложнило изпълнението. Цветът на каналите е същият като лицето на кухнята.

 

 

Това са само 2 примера. Както казахме по-горе, вариантите са безкрайно много – и на форми, и на цветове. Само сподели със своя дизайнер в „Мебели Грудев“, че харесваш концепцията и заедно ще откриете твоя вариант, който ще направи твоите мебели от ПДЧ уникални.